În Codul Ocupaţiilor din România (COR) ocupaţia de astrolog este prezentă şi are codul 516101 conform noii structuri a Clasificării Ocupaţiilor din România, care a intrat în vigoare de la 01.01.2011, prin care a avut loc redenumirea grupelor majore, introducerea unor noi meserii şi eliminarea altor meserii. (HG nr.1352/2010 privind aprobarea structurii Clasificării Ocupaţiilor din România – nivel grupa de bază, conform Clasificării internaţionale standard a ocupaţiilor – ISCO 08 a fost publicată în Monitorul Oficial nr.894 din 30 decembrie 2010).
Deocamdată în multe locuri, inclusiv în unele baze de date ale ministerului muncii, ocupaţia de astrolog încă mai apare cu vechiul cod din COR: 514902.
Practicarea astrologiei în România
- În COR (Codul Ocupaţiilor din România) apare ocupaţia de astrolog, dar asta face doar ca ocupaţia respectivă să fie acceptabilă ca denumire în CV-ul cuiva. Pe baza ei, există azi mulţi oameni care se prezintă ca fiind astrologi, ca ocupaţie, chiar şi pe cont propriu, indiferent dacă au sau nu venituri din asta. Nu se punea problema studiilor sau atestării, era suficient ca ei să se declare astfel.
- În CAEN (Clasificarea activităţilor din economia naţională) a apărut apoi activitatea economică de astrolog, ceea ce permitea ca această activitate să fie acceptabilă ca aducătoare de venituri, deci să permită obţinerea de autorizaţii pentru activităţi economice (PFA, de pildă) impozitate de stat. Pe această bază, s-au eliberat autorizaţii de PFA ca astrolog, şi s-au putut înregistra venituri din activitatea economică, ca astrolog.
- Cu toate ca „Astrolog” apărea şi în COR, şi în CAEN, nimeni nu a avut posibilitatea (în România, după 1989) să obţină o diplomă atestată de stat în meseria/ocupaţia de astrolog, neexistând şcoli de profil. Acest lucru s-a schimbat din 2011, fiindcă s-a realizat Standardul Ocupaţional pentru ocupaţia de astrolog (o documentaţie care stabileşte normele oficiale după care se poate studia şi atesta astrologia), iar Şcoala Fidelia este prima în România care a obţinut avizul Ministerului Muncii pentru a elibera diplome de studiu în astrologie, prin cursuri organizate conform acestui standard ocupaţional.
Practic, conform COR oricine se poate declara astrolog, ca ocupaţie/hobby, fie şi doar din pasiune, dar dacă vrea să îşi câştige traiul legal din astrologie, are nevoie de autorizaţie, iar cei care doresc sa îşi bazeze imaginea de astrologi competenţi pe o diplomă/atestare a studiilor în astrologie, recunoscută de Ministerul Muncii – ca în toate celelalte domenii profesionale – în ideea că această atestare este o confirmare a competenţei în astrologie, avizată de alţi astrologi cu experienţă, trebuie să urmeze cursuri autorizate ANC (Autoritatea Naţionala pentru Calificări, fost CNFPA).
Se poate practica astrologia în mod legal în următoarele moduri:
- Persoană fizică autorizată, PFA – Cu diploma eliberată de un formator în astrologie autorizat, puteţi să mergeţi la Registrul Comerţului pentru a obţine autorizarea funcţionării ca PFA. Momentan puteţi încerca să faceţi asta şi cu un simplu certificat de atestare a cunoştinţelor, însă decizia de a vă fi aprobată cererea pe baza acestui certificat rămâne la latitudinea Registrului comerţului (unii au reuşit, alţii nu), sau vi s-ar putea cere suplimentar să fiţi membru al unei asociaţii cum este Asociaţia Astrologilor din România.
- Ca angajat la o firmă pe post de astrolog – Dacă o firmă are în statutul său codul necesar pentru practicarea astrologiei atunci poate angaja astrologi.
- Direct ca firmă, SRL – Pentru asta trebuie să aveţi propriul SRL şi să treceţi în statut, printre altele, şi codul CAEN 9609 rev.2.
În plus, orice astrolog practicant ar trebui să respecte un cod deontologic. Vă recomandăm codul etic al AAR.
Din păcate, oficial, se pare că nu există profesia de astrolog ci doar ocupaţia de astrolog, care este oarecum echivalentă cu meseria de astrolog (a se vedea definiţiile din Dex).
Ştim că este oarecum frustrant, dar este bine chiar şi aşa. Practic, diferenţa este aproape insesizabilă. Atâta doar că diplomele de absolvire ale cursurilor sunt foarte bune, oficiale, oferă deplinătatea legală de a practica astrologia, dar nu sunt diplome de calificare. Autorităţile nu au considerat să meargă mai departe.
Sursă: Școala de Astrologie Fidelia (textul de mai sus reprezintă o adaptare)