Ocupa╚Ťia de astrolog

├Än Codul Ocupa┼úiilor din Rom├ónia (COR) ocupa┼úia de astrolog este prezent─â ┼či are codul 516101 conform noii structuri a Clasific─ârii Ocupa┼úiilor din Rom├ónia, care a intrat ├«n vigoare de la 01.01.2011, prin care a avut loc redenumirea grupelor majore, introducerea unor noi meserii ┼či eliminarea altor meserii. (HG nr.1352/2010 privind aprobarea structurii Clasific─ârii Ocupa┼úiilor din Rom├ónia – nivel grupa de baz─â, conform Clasific─ârii interna┼úionale standard a ocupa┼úiilor – ISCO 08 a fost publicat─â ├«n Monitorul Oficial nr.894 din 30 decembrie 2010).

Deocamdată în multe locuri, inclusiv în unele baze de date ale ministerului muncii, ocupaţia de astrolog încă mai apare cu vechiul cod din COR: 514902.

Practicarea astrologiei în România

  • ├Än COR (Codul Ocupa┼úiilor din Rom├ónia) apare ocupa┼úia de astrolog, dar asta face doar ca ocupa┼úia respectiv─â s─â fie acceptabil─â ca denumire ├«n CV-ul cuiva. Pe baza ei, exist─â azi mul┼úi oameni care se prezint─â ca fiind astrologi, ca ocupa┼úie, chiar ┼či pe cont propriu, indiferent dac─â au sau nu venituri din asta. Nu se punea problema studiilor sau atest─ârii, era suficient ca ei s─â se declare astfel.
  • ├Än CAEN (Clasificarea activit─â┼úilor din economia na┼úional─â) a ap─ârut apoi activitatea economic─â de astrolog, ceea ce permitea ca aceast─â activitate s─â fie acceptabil─â ca aduc─âtoare de venituri, deci s─â permit─â ob┼úinerea de autoriza┼úii pentru activit─â┼úi economice (PFA, de pild─â) impozitate de stat. Pe aceast─â baz─â, s-au eliberat autoriza┼úii de PFA ca astrolog, ┼či s-au putut ├«nregistra venituri din activitatea economic─â, ca astrolog.
  • Cu toate ca „Astrolog” ap─ârea ┼či ├«n COR, ┼či ├«n CAEN, nimeni nu a avut posibilitatea (├«n Rom├ónia, dup─â 1989) s─â ob┼úin─â o diplom─â atestat─â de stat ├«n meseria/ocupa┼úia de astrolog, neexist├ónd ┼čcoli de profil. Acest lucru s-a schimbat din 2011, fiindc─â s-a realizat Standardul Ocupa┼úional pentru ocupa┼úia de astrolog (o documenta┼úie care stabile┼čte normele oficiale dup─â care se poate studia ┼či atesta astrologia), iar ┼×coala Fidelia este prima ├«n Rom├ónia care a ob┼úinut avizul Ministerului Muncii pentru a elibera diplome de studiu ├«n astrologie, prin cursuri organizate conform acestui standard ocupa┼úional.

Practic, conform COR oricine se poate declara astrolog, ca ocupa┼úie/hobby, fie ┼či doar din pasiune, dar dac─â vrea s─â ├«┼či c├ó┼čtige traiul legal din astrologie, are nevoie de autoriza┼úie, iar cei care doresc sa ├«┼či bazeze imaginea de astrologi competen┼úi pe o diplom─â/atestare a studiilor ├«n astrologie, recunoscut─â de Ministerul Muncii – ca ├«n toate celelalte domenii profesionale – ├«n ideea c─â aceast─â atestare este o confirmare a competen┼úei ├«n astrologie, avizat─â de al┼úi astrologi cu experien┼ú─â, trebuie s─â urmeze cursuri autorizate ANC (Autoritatea Na┼úionala pentru Calific─âri, fost CNFPA).

Se poate practica astrologia în mod legal în următoarele moduri:

  • Persoan─â fizic─â autorizat─â, PFA – Cu diploma eliberat─â de un formator ├«n astrologie autorizat, pute┼úi s─â merge┼úi la Registrul Comer┼úului pentru a ob┼úine autorizarea func┼úion─ârii ca PFA. Momentan pute┼úi ├«ncerca s─â face┼úi asta ┼či cu un simplu certificat de atestare a cuno┼čtin┼úelor, ├«ns─â decizia de a v─â fi aprobat─â cererea pe baza acestui certificat r─âm├óne la latitudinea Registrului comer┼úului (unii au reu┼čit, al┼úii nu), sau vi s-ar putea cere suplimentar s─â fi┼úi membru al unei asocia┼úii cum este Asocia┼úia Astrologilor din Rom├ónia.
  • Ca angajat la o firm─â pe post de astrolog – Dac─â o firm─â are ├«n statutul s─âu codul necesar pentru practicarea astrologiei atunci poate angaja astrologi.
  • Direct ca firm─â, SRL – Pentru asta trebuie s─â ave┼úi propriul SRL ┼či s─â trece┼úi ├«n statut, printre altele, ┼či codul CAEN 9609 rev.2.

├Än plus, orice astrolog practicant ar trebui s─â respecte un cod deontologic. V─â recomand─âm codul etic al AAR.

Din păcate, oficial, se pare că nu există profesia de astrolog ci doar ocupaţia de astrolog, care este oarecum echivalentă cu meseria de astrolog (a se vedea definiţiile din Dex).
┼×tim c─â este oarecum frustrant, dar este bine chiar ┼či a┼ča. Practic, diferen┼úa este aproape insesizabil─â. At├óta doar c─â diplomele de absolvire ale cursurilor sunt foarte bune, oficiale, ofer─â deplin─âtatea legal─â de a practica astrologia, dar nu sunt diplome de calificare. Autorit─â┼úile nu au considerat s─â mearg─â mai departe.

Surs─â: ╚ścoala de Astrologie Fidelia (textul de mai sus reprezint─â o adaptare)