
Mihaela Dicu și AAR invită pasionații de astrologie la cea de a XVI-a ediție a simpozionului ASTRO-FESTIVAL, care se va desfășura în Craiova, sâmbătă și duminică, în 27 și 28 mai.
Sărbătoarea Astro-Festivalului debutează încă de vineri seara, cu o întâlnire colocvială la terasă. Urmează două zile bogate în conferințe de astrologie și activități recreative cu specific astrologic, pregătite cu drag de unii dintre cei mai apreciați membri ai comunității noastre.
INTRAREA este LIBERĂ pentru oricine dorește să ni se alăture, indiferent dacă sunteți sau nu membru al AAR.
PROGRAM

”Despre Orele Planetare și problema radicalității hărții orare”, mini-workshop cu ANDREW BEVAN
Există unele tehnici astrologice ale căror origini sunt atât de vechi încât pur și simplu nu se mai știe ce înseamnă și cum se utilizează. Tehnica Orelor Planetare este una dintre ele.
Mai mult, când iei contact cu scrierile lui William Lilly – a cărui capodoperă este Astrologia creștină, publicată în 1647 –, prima considerație înainte de judecarea unei hărți și primul aforism de la pagina 298 din Astrologia creștină sună așa: „Vezi dacă întrebarea este radicală sau aptă de a fi judecată; anume, dacă stăpânul Ascendentului și cel al orei au aceeași natură sau triplicitate”. Ei bine, ce înseamnă asta? Și câți astrologi din epoca modernă credeți că examinează hărțile în acest fel?
Problema radicalității și a tehnicii aferente mi-a venit în minte în 1985-86, pe când urmam „Cursul de calificare în astrologie orară” ținut de Olivia Barclay. De fapt, în aceeași perioadă am început să lucrez la tehnica Age Point – pentru care cele mai vechi fragmente le găsim în scrierile lui Lilly și ale lui Manilius (40 î.e.n.-20 e.n.). Olivia Barclay obișnuia să-și îndrume elevii pe astfel de cărări și i-am rămas recunoscători pentru asta. Nu există prea mult material despre problema radicalității. Totuși, ea apare și în lucrarea astrologului și matematicianului italian Guido Bonatti, din secolul al XIII-lea, editată de Lilly și publicată în 1676 sub titlul „Ghidul astrologului”. Acum știm de unde a preluat Lilly conceptul.
Dar aveți idee ce planetă era stăpâna orei atunci când v-ați născut?
Sau care planetă este stăpâna orei acum?
În această prelegere, voi încerca să șterg praful așezat peste întregul concept și să arăt modul în care legătura dintre Stăpânul orei și Ascendentul radical este o Piesă Lipsă care oferă o înțelegere cu totul nouă și o abordare imediată a interpretării hărții orare.
Exact cum ne place!

Andrew Bevan este membru de onoare al AAR și Special Guest Editor al revistei Astrele. Andrew este astrolog profesionist cu normă întreagă încă din 1984, fiind totodată un pasionat cercetător într-ale tehnicilor astrologice. A absolvit Școala de Astrologie Mayo cu distincția DMS Astrol., iar în 1986 a fost al doilea student care a reușit să parcurgă cu succes Cursul de Calificare în Astrologie Orară al Oliviei Barclay, obținând diploma QHP (Qualifying Course in Horary Astrology) cot la cot cu celebra Carole Wilson. De-a lungul anilor a publicat peste 100 de articole în presa norvegiană, iar din 1990 până în 1997 a găzduit o emisiune radiofonică săptămânală. De asemenea, a avut numeroase apariții pe micul ecran.
Printre realizările sale notabile se numără predicția făcută în 1985 privind ziua în care următoarea planetă, după Pluton, urma să fie descoperită, și anume 3 noiembrie 1995, zi care a coincis cu cea în care presa norvegiană a anunțat descoperirea primei exoplanete (o planetă care orbitează un alt Soare). Apoi, în 1990 a trimis o scrisoare Prințului Moștenitor al coroanei norvegiene avertizând asupra alterării stării de sănătate a regelui în luna iunie, lună în care într-adevăr Regele Olav a suferit un infarct și actualul rege, Harald al V-lea, a preluat responsabilitățile tronului. Andrew a prezis o serie de cutremure și alte evenimente seismice și din 1987 până în 2011 lucrările și predicțiile sale au apărut într-o serie de publicații financiare norvegiene. În 2011 a trecut cu brio o testare în orb supervizată de Radio Norvegia, care viza astrologia.
Cu toate acestea, Andrew consideră că cea mai importantă contribuție a sa, adusă astrologiei, este dezvoltarea tehnicii Age Point, pornind de la fragmentele descoperite în cărțile antice de astrologie studiate în timp ce urma cursul Oliviei Barclay în 1986. În prezent, consiliază cu succes 100 de clienți în fiecare an, combinând tehnica Age Point cu astrologia orară.
CONFERENȚIAZĂ:
Gabriel Nepotu, Brașov – DEBUT: Planetele… atât de aproape! – Astrologia spațiului local
Andreea Cîrstea, București – Tranzitele… liber arbitru sau predestinare?
Diana Spinean, Simeria – Cu teoria în practică: acțiuni la Lună Nouă
Dora Muth, Oradea – Iubire, lacrimă și artă
Răzvan Iacob, București – Dodecatemoria în sinastrie
Mihaela Dicu, Craiova – Când Venus este prost dispusă
PREZENTAREA CONFERINȚELOR
Planetele… atât de aproape!
de Gabriel Nepotu
„Spațiul… ultima frontieră. Acestea sunt călătoriile navei spațiale ENTERPRISE. Misiunea ei este să exploreze lumi interesante, să descopere forme de viață și civilizații noi, să se deplaseze cu îndrăzneală acolo unde nimeni nu a mai ajuns vreodată!” – citat din serialul SF Star Trek- The Next Generation.
Misiunea acestei prezentări este de a vă invita la bordul astrologiei spațiului local, pentru a călători împreună printre planetele sistemului solar.
În abordarea tradițională a astrologiei ne uităm la planete de jos în sus. În astrologia spațiului local privim de undeva de dincolo de planete, de sus în jos, iar planetele se proiectează în zone precise ale globului, specifice fiecărui individ. Tehnica spațiului local ne permite să atragem o anume energie planetară în viața noastră, deplasându-ne într-un anume loc.
Voi prezenta câteva elemente ale astrologiei spațiului local, utilizând hărți astrologice și geografice ce pot constitui o extensie și o nuanțare a astrocartografiei, care se raportează la relocare și la hărți ce conțin linii planetare.
Vom înțelege de ce ne atrage o țară sau un oraș, ce simțim când mergem în vizită la un prieten care locuiește la câteva case de noi. De asemenea, tehnicile spațiale ne arată nu doar ce experimentăm într-un anume loc, ci și de ce unele persoane legate de un eveniment semnificat de o combinație planetară vin către noi tocmai din acele zone geografice în care planetele „noastre” sunt activate.
E nevoie să faci doar câțiva pași ca sa te întâlnești cu planeta dorită!
Tranzite – predestinare sau liber arbitru?
de Andreea Cîrstea
Tranzitele sunt ca aplicația Waze, ne arată traseul optim pe care îl avem de parcurs pentru a ajunge cu bine într-un anumit punct. Însă tranzitele vin cu mai multe posibilități, putând influența anumite decizii sau evenimente din viața noastră.
Oare un tranzit declanșează un eveniment sau declanșează în noi pornirea de a lua o decizie care duce la apariția evenimentului?
Încerc să răspund la întrebare printr-o analiză în care voi ilustra modul prin care tranzitul planetei Saturn în Casa a VII-a a avut impact asupra vieților a două persoane. Am ales acest tranzit deoarece planeta Saturn are reputația de a ne aduce cu picioarele pe pământ, obligându-ne să luăm decizii sau să ne asumăm responsabilitatea în domeniul pe care îl tranzitează.
Cu teoria în practică: acțiuni la Lună Nouă
de Diana Spinean
Umblă vorba că atunci când Luna-i nouă, momentul ar fi numai bun pentru a începe ceva nou. Pe de altă parte, tradiția astrologică recomandă să ședem blânzi fiindcă taman atunci Luna este puternic afectată și doar printr-o minune am avea sorți de izbândă în ceea ce întreprindem. Ca de obicei, adevărul este undeva la mijloc și m-am pornit să-l caut. În această conferință, vă aduc în atenție câteva hărți ale unor debuturi la moment de Lună Nouă (lansări ale unor produse, evenimente) și, desigur, elecțiile și orarele nu vor lipsi!
Iubire, lacrimă și artă – două destine
de Teodora Muth
Printre cei mai frumoși oameni pe care i-am cunoscut se numără Raluca Ardelean și Cosmin Lungu, pe care i-a legat o tulburătoare poveste de iubire, încheiată tragic, prin moartea lui Cosmin, în urma unui cancer de glandă lacrimală. Dar, pe de altă parte, povestea iubirii lor a rămasă vie prin ceea ce a devenit: artă, model, mesaj de speranță. Ce i-a atras unul spre celălalt, ce și-au dăruit, dincolo de iubire și cum s-au construit destinele lor sub umbra acestui teribil verdict, din perspectivă astrologică, vă voi relata în conferința la care vă invit să participați, la Craiova.
Dodecatemoria în sinastrie
de Răzvan Iacob
“Dodecatemoria” este un concept din astrologia elenistică care presupune subdivizarea fiecărui semn zodiacal în alte 12 părți egale, fiecare măsurând 2.5 grade. Rezultă, astfel, 144 de subdiviziuni ale cercului zodiacal (12 x 12), fiecare fiind asociată unui alt semn zodiacal, începând cu semnul în care este localizată prima subdiviziune și continuând în ordinea semnelor zodiacale. Dodecatemoria este utilizată pentru a dobândi o înțelegere suplimentară a naturii planetei luate în discuție, în funcție de amplasarea acesteia într-un anumit dodecatemorion. Astrologul poate nuanța, astfel, interpretarea pozițiilor planetare, relevând aspecte care nu sunt evidente la o primă interpretare. În sinastrie, dodecatemoria poate deschide o altă ușă interpretării astrologice, furnizând informații în legătură cu trăsăturile care apropie două persoane, cu puncte suplimentare de compatibilitate sau provocări potențiale în relație. Vom ilustra utilizarea dodecatemoriei în sinastrie, pe baza hărților natale disponibile public ale membrilor Familiei Regale Britanice, aflate în prim-plan, în ultima perioadă.
Când Venus este prost dispusă
de Mihaela Dicu
În mitologia greacă, Venus se numea Afrodita. Tot Afrodita apare și în cărțile de astrologie antică elenistică, și în cele scrise de arabii din secolele VIII-XI. Devine Venus abia ulterior, prin traducerile latiniștilor europeni din Evul Mediu.
Afrodita, așadar, zeița dragostei, a veseliei, a plăcerilor și frumuseții este de obicei binevoitoare, agreabilă și bine dispusă. Legendele ne-o înfățișează însă uneori și în ipostaze mai puțin flatante: vanitoasă, șireată, lipsită de scrupule, ba chiar furioasă și răzbunătoare, iar în cazuri extreme, generatoare de adevărate dezastre. Nu trebuie să uităm că din pricina ei a pornit războiul troian: ca să obțină mărul de aur cuvenit celei mai frumoase zeițe, l-a mituit pe Paris din Troia promițându-i-o pe frumoasa Elena din Sparta, soția regelui Menelau… Paris a răpit-o pe Elena și… mai departe citiți-l pe Homer, căci Iliada și Odiseea sunt mai tari decât toate telenovelele la un loc. Pe tărâm astrologic, s-a vorbit și scris mult despre ce poate face Afrodita (acum Venus), când este configurată negativ într-o hartă natală.
În conferința pe care o voi susține la Astro-Festival voi spune câteva cuvinte și despre asta. În principal, însă, doresc să abordez o temă mai puțin studiată, și anume să arăt de ce este în stare Venus când este prost dispusă în hărțile mundane, cum poate participa la declanșarea unor dezastre colective.