Astrologii aflați la început de drum pot găsi sfaturi valoroase și îndrumări de la astrologi cu experiență urmărind rubrica D’ale meseriei din revista AAR, ”Astrele”. Mai jos sunt câteva recomandări de articole dar vă sugerăm să explorați întreaga rubrică.
Astrologia, de la pasiune la afacere
Dan Ciubotaru, 22 mai 2020
Acum 10 ani, în primăvara lui 2010, renunțam definitiv la job în favoarea astrologiei. De atunci, am trăit susținându-mă din practica astrologică. A trăi din astrologie nu este lucru simplu și este nevoie de răbdare pentru a reuși să-ți păstrezi independența și să nu fii nevoit să ai alte activități conexe care să-ți aducă venituri.
După 10 ani de astrologie încă nu m-am apropiat de câștigurile pe care le aveam ca și ”corporatist”. Este un adevăr care are în spate faptul că în 2010 aveam un salariu destul de bun. Paradoxal, mă consider mult mai prosper acum decât eram atunci. Din 2010 nu am mai avut siguranța și stabilitatea unui venit consistent, dar am câștigat TIMP. Câștigând timp pentru tine devii cu adevărat liber. Iar banii nu pot compensa acest sentiment de libertate – cel puțin nu pentru mine.
În acest articol mi-am propus să discut despre experiența mea de astrolog profesionist și cum poți trăi din astrologie.
Majoritatea celor ce studiază astrologie o fac din pasiune și nu o privesc ca pe o viitoare profesie. Un mic procent din cei ce studiază doresc să se susțină din munca astrologică. Un procent și mai mic reușesc să facă acest lucru. (…)
Citește mai departe în revista Astrele…
3 sfaturi pentru o consultație astrologică reușită
Dan Ciubotaru, 20 martie 2013
Cunoștințele astrologice, de cele mai multe ori, nu sunt suficiente pentru a reuși să activezi cu succes ca astrolog profesionist. Sunt esențiale, ca în orice altă meserie, dar nu suficiente. Prin astrolog profesionist mă refer la acea persoană care își câștigă existența exclusiv din astrologie.
Atunci când am început să ofer consultații, în 2006, mi-am dat seama rapid că lucrurile nu stăteau așa cum credeam, în primul rând a trebuit să reînvăț astrologia. Ceea ce învațasem singur era o astrologie teoretică și care nu prea funcționează în practică atunci când timpul avut la dispoziție este limitat. In al doilea rând, a trebuit să învăț lucruri ce țin de relația cu clientul, de marketing, promovare, negociere etc. A trebuit să învăț să privesc această activitate ca o afacere. Doar în acest mod poți să te menții pe linia unui astrolog profesionist și să-ți poți plăti facturile.
În cadrul acestui articol aș dori să punctez 3 elemente pe care le consider ca fiind importante de urmărit în practica noastră astrologică. Ele reprezintă modul meu de a oferi consultații astrologice și se bazează pe experiența de aproape 7 ani în acest domeniu. (…)
Citește mai departe în revista Astrele…
Sugestii pentru ședința de consiliere astrologică
Diana Spinean, 23 aprilie 2014
Întotdeauna am considerat anumite chestiuni, cum sunt și cele exprimate în rândurile care urmează, ca fiind de bun-simț pentru orice astrolog-consilier, gândind că acest simț special nu se explică și nu se învață, spre deosebire de abilitățile de consiliere care pot fi dobândite. Dar, încurajată fiind de colegii de breaslă și de situațiile stânjenitoare trăite de ei sau de mine în practică, m-am decis să pun câteva idei pe hârtie, să-ncerc să vorbesc despre bun-simț în consilierea astrologică, fiind convinsă că, dacă el există în astrolog, atunci poate fi manifestat într-un mod mai organizat.
Vorbind de la general la particular, să ne reamintim că procesul de consiliere, de orice tip ar fi el, implică o relaţie bazată pe responsabilitate, confidenţialitate, încredere şi respect, (…)
Consilierea începe prin asumarea de către astrolog a responsabilităţii respectării unui sistem de valori şi coduri stabilite de asociaţii de specialitate. Recomand în acest sens Codul etic al Asociaţiei Astrologilor din România, la a cărui realizare am contribuit.
Ședința de consiliere astrologică are (sau ar trebui să aibă) 3 părți fundamentale: deschiderea ședinței, derularea propriu-zisă a consultației și încheierea. Am să punctez câteva lucruri care mi se par importante în fiecare etapă, fără a avea pretenția de a fi epuizat subiectul. (…)
Citește articolul integral în revista Astrele…
Despre consilierea astrologică. Recomandări de la Mihaela Dicu și Dan Ciubotaru
Ancuța Catrinoiu, 24 mai 2018
Pentru astrologii profesioniști, dar şi pentru cei începători în ale meseriei, care caută să își „șlefuiască” ustensilele în arta interpretării astrologice, Cercul de astrologie Phoenix a organizat, în luna aprilie, în premieră, o întâlnire cu doamna astrolog Mihaela Dicu, președinte de onoare şi membru fondator al Asociației Astrologilor din România, conferențiar, autor, traducător, redactor, cercetător şi consilier pe teme astrologice. Pe data de 20 aprilie, în același cadru familiar, al salii Blănari din hotelul Cișmigiu, Mihaela Dicu a susținut o prezentare liberă despre abordarea ședinței de consiliere astrologică.
Având o experiență de mai bine de 30 ani în interpretarea astrologică, Mihalea ne-a semnalat că cel mai important lucru într-o ședință de consiliere este să discuți cu clientul acele puncte-cheie ale hărții, care vor conduce la înțelesul principal al temei natale.
Astrologul poate fi solicitat de către clienți să realizeze fie portretul unei teme natale, fie hărți orare (pentru întrebări specifice, punctuale), hărți elective (pentru alegerea datei optime de începere a unei activități) sau sinastrii, pentru relații de orice fel.
În acest scop, el poate folosi tehnicile cu care se simte cel mai confortabil, fie că acestea țin de astrologia modernă sau de cea tradițională. Important este să obțină rezultate, iar clienții să primească acea cunoaștere care îi va ajuta să înțeleagă mai bine care sunt tipurile de activități pe care harta natală le susține şi care îi vor ajuta să trăiască o viață mai împlinită. (…)
O surpriză neașteptată a fost ca la aceasta ediție a cercului de astrologie Phoenix să îl avem alături de noi pe Dan Ciubotaru, fost Președinte al Asociației Astrologilor din Romania, în perioada 2008-2016, care ne-a expus, la rândul său, propriile observații legate de ședința de consiliere astrologică. De la început, el ne-a subliniat importanța ținerii sub control a consultației, astfel încât astrologul să fie cel care vorbește, iar discuția să nu se transforme într-o spovedanie sau într-o ședință de psihoterapie, dat fiind gradul mare de intimitate cu clientul.
Această relație de intimitate creează prietenii pe care, așa cum ne-a recomandat şi Dan, ca astrologi, e mai bine să le evităm. El a continuat prin a afirma că astrologul este cel care își creează clientela şi nu invers. În viziunea sa, principalele reguli de bună conduită pentru un astrolog ar fi: (…)
Citește articolul integral în revista Astrele…
Prima ședință
Andreea Talmazan, 20 aprilie 2015
Aparent, prima şedinţă de astrologie nu diferă de prima şedinţă de psihoterapie. Se întâlnesc două persoane, dintre care una este profesionistul, iar cealaltă este beneficiarul. Emoţii, generate în primul rând de noutatea întâlnirii şi a cadrului, sunt de ambele părţi. Specialistul se întreabă care este motivaţia pentru care persoana îi solicită întâlnirea. Clientul, de cealaltă parte, se întreabă ce va afla, cum va fi primit, cum se va simţi, dacă va găsi răspunsuri la întrebările care îl preocupă sau dacă va primi sau va găsi soluţii pentru problemele cu care se confruntă.
Literatura de specialitate în psihanaliză abordează această primă şedinţă şi din perspectiva analistului şi din perspectiva analizandului. Sunt luate în considerare modul în care se solicită întâlnirea, prin telefon sau prin email, limbajul folosit, tonul. Practic, acesta este primul contact dintre cele două entităţi. Informaţiile pe care solicitantul le oferă sunt valoroase în măsura în care pot fi descifrate: de la modul în care a aflat de analist şi cum a ajuns la el, până la modul în care formulează problema cu care se confruntă. În analist pot să apară anumite sentimente, iar mintea sa poate rula gânduri care, ulterior, pot fi baza unor întrebări pe care să le adreseze viitorului analizand.
În ceea ce priveşte şedinţa de astrologie, nu întotdeauna aceste detalii sunt importante în momentul programării întâlnirii. De cele mai multe ori astrologul aşteaptă să vadă harta, ca mai apoi să formuleze întrebări sau să treacă direct la interpretări. După ani de zile în care m-am năpustit în interpretări, am observat că, de cele mai multe ori, persoanele din faţa mea se simt agresate, ca şi cum aş da buzna în intimitatea lor fără să am permisiunea. Deşi, în mod conştient, prin acceptul de a li se realiza astrograma, sunt de acord cu expunerea. Însă mecanismele de apărare se activează atunci când ceva extrem de preţios din intimitatea persoanei este pe cale să se releve, mai ales în situaţiile în care aceasta nu este pregătită să afle. (…)
Citește mai departe în revista Astrele…
Despre vrere
Diana Spinean, 20 februarie 2014
Pentru un astrolog, presiunea socială poate fi mare, dat fiind că cererea pentru activități de consiliere este în creștere. Din momentul în care cineva află cu ce te ocupi, nu contează că ești la supermarket, în tren, că iei masa într-un restaurant, că ești în vacanță, că ești pe stradă (și te îndrepți grăbit spre cea mai apropiată toaletă publică), că ai chef să vorbești despre asta sau nu, îți lansează eternul „zi-mi și mie!”, cu așteptarea evidentă ca tu să începi să turui pe loc – gratuit, bineînțeles – tot ce știi despre el de când era prunc încoace, să-i prevestești toate fericirile și nenorocirile viitoare doar privindu-l în ochi, în timp ce-ți spune mândru că el este un nativ al zodiei X!
Am un singur îndemn pentru tine: respectă-te! Nu ești un tonomat de răspunsuri!
Se crede că astrologul e făcut să ajute oameni.
Dar dacă nu vrea?
În opinia mea, astrologul nu e făcut să ajute oameni, dacă nu vrea. Nu e de datoria ta ca, odată ce știi să mânuiești acest instrument al cunoașterii, să începi să operezi suflete cu el sau să predici altora cunoașterea ta. Cu atât mai mult cu cât nu ai abilități sociale, un minim de cunoștințe de consiliere și de comunicare.
Dar să zicem că ai astfel de abilități sau le dobândești. Știi astrologie și poți fi, de exemplu, un bun consilier. Întrebarea este: vrei să consiliezi? Ești interesat sincer de acei oameni necunoscuți care îți vor trece pragul? Vrei să-i cunoști și să-i ajuți? Dacă da, nu pot decât să mă înclin în fața ta (n-am să te întreb de ce vrei să o faci, la asta îți răspunzi singur). Baftă și mult succes!
Dacă răspunzi negativ, încearcă să nu te cataloghezi ca fiind „un om rău”. Ești perfect normal și crede-mă că, dacă refuzi să consiliezi, nu te va trăzni niciun fulger în următoarele minute. Poți să înveți astrologie numai pentru tine, iar asta nu te face un egoist. Dictonul „Cunoaște-te pe tine însuți!” îndeamnă la cea mai îndestulătoare activitate posibilă și, din punctul meu de vedere, este singura care contează cu adevărat.
Se crede că astrologul lucrează cu oameni, prin definiție.
Ei bine, permite-mi să-ți reamintesc că obiectul de studiu al astrologiei este evenimentul! Astrologul lucrează cu evenimente, în primă fază. Studiază momentul când cineva s-a născut sau când ceva s-a întâmplat. Își face, în minte, socoteala cu harta respectivă și abia apoi decide dacă împărtășește informația obținută sau nu, cu cine și cum. (…)